Lansare Mihail Janto la Biblioteca Metropolitană 22.09.2017

Într-o zi cu ceva nori și anunțati stropi de ploaie, împreună cu soția, Magda Băcescu, am luat parte la o nouă lansare de carte. Este vorba de un nou volum de poezie, al doilea din câte am înțeles, al domnului doctor Mihail Janto, în cadrul unui eveniment patronat de doamna Rodica Elena Lupu și editura Anamarol. Lume bună s-a adunat în micuța sală din incinta Bibliotecii Metropolitane, lume ce a avut câte ceva de spus despre lucrarea autorului mai sus menționat.

5
Mihail Janto, Magda Bacescu & Stefan Apostol

Printre invitații de onoare s-au numărat cant-autoarea Carmen Rădulescu, Evelyne M. Croitoru, Lucian Gruia, Dona Tudor, Doina Bârcă și mulți alții. Mai jos aveți una din mărturiile post-eveniment ale doamnei Evelyne M. Croitoru, mărturie preluată de pe Atitudini Contemporane.

Evelyne Maria Croitoru :

În spațiul elegant al Bibliotecii Metropolitane București , în prezența unor distinși oaspeți, medicul Mihail Janto și-a lansat la editura Anamarol – o nouă carte de poezii. Am dat curs invitației de a spune câteva cuvinte despre poet. Iată-le: 
Dincolo de orice tentație naționalistă, este o datorie a noastră aceea de a cerceta, recupera și restitui, de a face cunoscute, valorile românești.  
În acest context se cuvine un cuvânt de apreciere doamnei Rodica Elena Lupu, neobosit promotor al culturii. Domnia-sa, cu tenacitate și cu o mare dragoste pentru cuvântul scris a promovat deopotrivă scriitori consacrați și pe cei la început de drum. Astfel, l-am descoperit cu ceva timp în urmă pe Mihail Janto, un poet sensibil, melancolic, cu o poezie de dragoste izvorîtă din dor nestins, iubire aprinsă, deznădejde, alean. Am descoperit la Mihail Janto un spațiu de desfășurare a propriilor trăiri și vă rog , citindu-l, să-i surprindeți esența melancolică a versului de dragoste, pe alocuri cu accente bacoviene și cu vădite tensiuni lăuntrice. Veți constata seriozitatea, profunzimea și echilibrul poeziilor și în același timp veți fi seduși de dinamica, incisivitatea și expresivitatea unor poezii sociale – fără indecențe inutile sau trivialitate – poezii prin care Mihail Janto ne oferă judecăți de valoare despre supraviețuire. Să ne bucurăm împreună cu autorul de această nouă carte de poezii, născută din sufletul său, sinceră, profundă, cu o bogăție estetică deosebită!

7
Evelyne Maria Croitoru, Rodica Elena Lupu ,Mihaela și Mihail Janto, Mihai Costin, Ruxandra Vidu, Magda Băcescu, Ștefan Apostol, Laura N., Manuela Stănescu, Carmen Rădulescu

Am avut onoarea să recităm din volumul ”Am rămas doar eu”, atât soția, cât și eu, câteva poezii și pot spune cu sinceritate că au fost poezii, și sunt în tot volumulde față, poezii în care te ve-i regăsi și tu potențial viitor cititor.

12
Mihail Janto & Evelyne Croitoru

Concluzia este că în România, dar și în diaspora, având în vedere că domnul Janto este acum ”un român de peste tot”, mai exact din Germania, încă se scrie poezie bună, se face cultură și se încearcă ridicarea nivelului literaturii românești.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: